1. NYKYTILANTEEN ANALYSOINTI
Tulevaisuuden rakentaminen alkaa nykytilanteen selvittämisellä. Nykytilanneanalyysin avulla saamme kattavan näkemyksen yrityksen taloudellisesta suorituskyvystä sekä niistä tekijöistä, joihin kehityssuunnitelmassa ja ennustemallien luonnissa kannattaa keskittyä.
2. STRATEGINEN SUUNNITTELU
Määritetään yrityksen pitkän aikavälin tavoitteet yhteisessä suunnittelupalaverissa talousjohtajamme kanssa. Muutamme tavoitteet mitattaviksi numeroiksi, mikä tekee niiden saavuttamisen sekä etenemisen arvioinnin mahdolliseksi. Lasketaan mitä mahdollisia investointi- ja rahoitustarpeita tavoitteisiin pääseminen vaatii.
3. BUDJETIN LAATIMINEN
Ennustemallin avulla käymme läpi erilaiset tulevaisuuden skenaariot. Yksityiskohtainen budjetointityö auttaa johtoa ymmärtämään syvällisesti yrityksen kannattavuuteen ja kassavirtaan vaikuttavat tekijät.
Tavoite pilkotaan pienempiin osa-alueisiin kuten liiketoiminta-alueet, asiakkaat, tuotteet, investoinnit ja rahoitus. Näin syntyvät osabudjetit toimivat konkreettisina johtamisen välineinä.
4. KEHITYSSUUNNITELMAN TEKO
Talousjohtajan johdolla luodaan johdon työkaluksi kehityssuunnitelma, joka kertoo ne konkreettiset toimet, mitä tavoitteiden saavuttamiseen vaaditaan. Kehityssuunnitelman säännöllinen päivittäminen varmistaa, että se palvelee myös tilanteen muuttuessa.
5. VUOSIENNUSTEEN LUOMINEN
Ensimmäinen ennuste syntyy luodusta budjetista, ja se päivitetään neljännesvuosittain. Ajantasaisen ennusteen käyttö kertoo mihin olemme päätymässä suhteessa tavoitteisiin. Ennuste toimii myös skenaariolaskennan ja kassavirtaennusteen pohjana, jolloin muutoksiin on mahdollista varautua ennalta ja reaktionopeus kasvaa.